2016. március 27., vasárnap

Emberközelben - Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház

Az Exposia Alkotócsoport Emberközelben című tematikus és teljességében monochrom képekből álló tárlatát Székelyudvarhely után most Sepsiszentgyörgyön is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállításnak a Romániai Képzőművészek Szövetségének (UAP) sepsiszentgyörgyi kiállítóterme, a Lábas Ház biztosít helyszínt és 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 19 órától Páll Antal sepsiszentgyörgyi fotóművész nyitja meg, méltatja az anyagot. A kiállítótér nyitvatartási ideje: hétfőtől péntekig 9-17 óra, valamint szombat 9-14 óra. A tárlat képeit október 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők, 9-től pedig a gyergyószárhegyi Művelődési Ház Cika termében lesz látható.  
EXPOSIA ALKOTÓCSOPORT


A 2009 májusában (Székelyudvarhely) indult csoportosulás a székelyföldi fotográfus palettán az egyetlen olyan társulás, amely az említett régión kívül több magyarországi alkotót is fölsorakoztat és jelenleg 16 tagot számol. Első, bemutatkozó tárlatuknak az anyagát természetfotókból válogatták, Természet(l)esen címmel, amely Székelyudvarhelyen kívül még Marosvásárhelyen (Toyota szalon – Koronka), Nyírbátorban (Kulturális Központ), Szilágysomlyón (XVII. Báthory Napok részeként az EMKE Magyar Házában – Szilágy Megye) és Győrben (VII. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál 2010, Petőfi Sándor Művelődési Ház) volt kiállítva (http://exposia.blogspot.ro/2009_04_01_archive.html).
2011. május 12-15. között, a székelyudvarhelyi Sportcsarnokban szervezett Tavaszi expón, majd ezt követően május 24-én, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén jelentkezett a csapat Emberközelben című fotókiállításukkal, amelyen 25 alkotó vett részt munkáival, határon innen és túlról (http://ezvolt.blogspot.ro/2011/05/emberkozelben-exposias-fotokiallitas.html ;
A tárlaton olyan fényképészek is szerepeltek, akik nem tagjai az Exposiának, mint meghívottak vettek részt. A korábban már több alkalommal és témával, kisebb és nagyobb, beltéri és kültéri kiállításokkal jelentkező alkotócsoport egyik aktuális fényképanyaga is az Emberközelben címet viseli. Ezen anyag korábban a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban volt megtekinthető 2012. november 5-től (http://exposia.blogspot.ro/2012_11_01_archive.html ; http://www.erikanet.hu/oldal.php?menupont_id=487455&cikk_id=32506), 2013. június 25-től pedig Hatvanban, a Liszt Ferenc Művelődési Ház – Dali és a Hatvani Galéria jóvoltából (http://kafe.hhrf.org/?p=23633), valamint 2015. augusztus 7-től szeptember 17-ig Székelyudvarhelyen a Művelődési Ház koncerttermében.
Nemrégiben, 2015. augusztus 1-jén, a 36. Székelyvarsági Málnafesztiválon az Exposia csapata a községet ábrázoló, minden évszakot felölelő egy napos szabadtéri tárlattal jelentkezett, Székelyvarsági évszakok címmel. http://www.exposia.blogspot.ro/2015/08/szekelyvarsagi-evszakok.html
Az alkotás általában egyéni foglalatosság a fotográfiában, ám ők ezt közösségi tevékenységgé tágították ki. Az Exposia fő célja, hogy közösen fotózzanak, egymást bevonják és egymás látásmódját, módszereit, technikáját megismerjék. A lényeg, hogy az alkotást, a munkát serkentsék, és folyamatosan dolgozzanak. Az alkotás szabadságát pedig mindennél előbbre valónak tartják. Közös bennük – a földrajzi távolságok ellenére is –, hogy ugyanaz a friss megismerésvágy dolgozik bennük, és mindegyikük életében legalább egyszer bekövetkezett az a pillanat, aminek a varázsa minden embert izgalomba hoz: valami csodás látványnak voltak részesei. Abban különböznek mitőlünk, hogy mi ha láttuk is ezt a csodát, nem rögzítettük. Ami pedig csak az emlékezetben őrződik meg, az idővel torzul, megkopik, és bármennyi szót hívunk magunk segítségére, azt az élményt egészében átadni másnak nem tudjuk. Ők viszont igen. Az Exposia-tagok számos fotótáborban vettek részt az évek során, az ott készült képeikkel pedig sikeresen szerepeltek hazai és nemzetközi megmérettetéseken.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése